Kesinlikle doğru.Bir kaç aydır devam ettiğim yemek kursunda pasta yarışması düzenlendi.Herkes hünerlerini sergiledi.Yarışma birincisi olduğum açıklanınca mutluluğumu tarif edicek kelime yoktu.
Lise yıllarımda bir gazetenin verdiği ekte bu pastanın kenarında yapılan banttan yapılmıştı.Uzun uğraşlar sonucu gazetenin ekini arşivden bulup çıkardım.(her şeyden vazgeçebilirim ama yemek dergilerimden asla)O zamandan beri bu pasta hep aklımdadır.Görüntüsü gerçekten de çok muhteşemdi.Aradan yıllar yıllar geçmesine rağmen bende kendi pastamın dışını bu şekilde yapabilirmiyim diye düşünmeye başladım.İlk denememde çok sabırsızca davrandığım için pastanın kenarı berbat olup çıktı.Sorun da şu idi ; çikolatanın donmasını beklememiştim.Ne demişler sabır bir erdemdir (ve bu bende yoktu)
En sonunda acele etmeden pastanın dışını çikolata bandı ile kaplamayı başardım.
Pastanın tarifi aslında her zaman yaptığım pastalardan biri o yüzden tarifini yazmıyorum.Pastalar bölümünden diğer pastalarımı bakabilirsiniz.Tarif olarak en yakın tarif bu idi veya bu kekten iki tane pişirip daha yüksek bir kek elde etmem mümkün.Keki kakaolu ve sade olarak iki renk pişirdim ki dışındaki benekli görüntüye uyum sağlasın.Üzerini ise bütün fındıklarla döşeyip üzerine kakao serptim.değişik bir görüntü oluşturdu.
Pastanın çevresini ve yüksekliğini ölçüp bu boyutlarda bir pişirme kağıdı hazırladım.Üzerine erimiş beyaz çikolatadan benekler yapıp iyice donması için dolapta beklettim.(benim pastam çok geniç ve büyük olduğu için ben pişirme kağıdını ikiye bölüp çalıştım)
Daha sonra üzerine erimiş çikolatayı kabaca döküp fazla bekletmeden bir spatula ile hemen düzelttim.(bu aşamada çikolata ile fazla oynarsanız alttaki beyaz çikolatayı eritip bulanık bir görüntü ortaya çıkıyor)
Çikolatayı yaydıktan sonra uç kısımlarından tutup iyice sallayın ki çikolata düzleşşin.bu şekilde buzdolabında akışkanlığı donana kadar bekletin.(bu kısım önemli: tamamen donana kadar da bekletirseniz pastanın çevresine sararken kırılır)Daha sonra pastanın etrafına yapıştırın.elinizle iyice sıvazlayıp tamamen yapışmasını sağlayın.bu şekilde pastayı yine dolaba kaldırıp iyice donmasını ve pasta ile bütünleşmesini sağlayın.ikinci pişirme kağıdına da aynı işlemi uygulayın.
1 saat kadar dolapta bekletin.
pastayı dolaptan dışarı alıp pişirme kağıdını yavaşca sıyırın.
26 yorum:
Müthiş bir güzellik ellerine emeğine sağlık canım. Kutlarım.
Bu ne kadar güzel bir pasta birinci olmanız şaşırtıcı değil.
Tebrik ederim
Ellerinize sağlık:)
Harika :) Çok şık bir pasta. Yöntemi göstermen de çok iyi oldu. Teşekkürler. Ellerine sağlık.
Cok güzel nefis görünüyor.Ellerine saglik
çok güzel bir fikir ama becerebilmek :) burada kendimden amin değilim
Çok çok çok beğendim.
Ellerine sağlık. Bunu yapmak ustalık ister,
birinciliği hak etmişsin,
Tebrikler, sevgiler, Pırıl.
Muhteşem olmuş.... Bayıldım.
Tebrikler, ödüle değer bir pasta gerçekten. Ellerinize sağlık...
Hak etmişsiniz çok tebrik ederim hayranlıkla seyrettim pastayı
Çok çok çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık ve tebrikler.Ben bu tür pastaları nasıl dilimlediğinizi soracaktım.Görüntüsünü çok beğeniyorum böyle kaplamaların ama misafire serviste kırıp dağıtırım diye yapmaya çekiniyorum.Servis konusunda ne önerirsiniz.
nutshell
pastanın dışındaki çikolata katmanı biraz dikkatli kesilmesi gerekiyor.ama yinede dilimlenmiş hali güzel oluyor.her türlü pastada eğer çok güzel dilimler çıkarmak istiyorsanız bıçağı sıcak suda bekletmek daha düzgün ve temiz dilimler kesmenize yardımcı olacaktır.güzel sözleriniz için ayrıca cok teşekkür ederim.
güzel yorumlarını hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
ellerine sağlık tatlım ...
kolay ve zor bir pasta dış kaplamak için acele etmemek lazım bendede böyle bir tarif var bilirim emek ister birinciliğini teprik eder nice başarılara :)))
sessiz takipçinizim:))tariflerinizi denediğimde beni hiç yanıltmıyorsunuz müthiş ürünler çıkıyor.Siz herşeyden önce gönlümüzün birincisi oldunuz:)))yarışma birinciliği almanız benide sizin kadar heyecanlandır dı tebrik ederim.sevgiler
Gerçekten muhtşem olmuş muhteşem..
Ellerine ,emeğine sağlık.
Bayıldııııııım.
fatma hanım öncelikle tebrik ederim...tüm tariflerinize özellikle pastalarınıza ba-yıl-dım...ellerinize sağlık.birde yeni yazılarınızın mail kutusuna gelme özelliği olsa idi keşke..selamlar sevgiler........
Blogunuzu yeni kesfettim. Tarifler ve fotograflar...harika. Pasta muhtesem olmus. Ellerinize saglik
Bloguma beklerim
cupcakekokulumutfak.blogspot.com
Çok beceri ve yetenek ister kutlarım .Büyük bir sabırdan sonra harik bir pasta çıkmış birincilik bencede hakkınız tebrikler ve ellerinize bizlerle bu püf noktasını paylaştığınız içinde yüreğinize sağlık
Tebrikler.Harika görünüyor elinize sağlık çok güzel olmuş.Siteniz ve tarifleriniz çok güzel.Ama birşeyi çok merak ettim beyaz benekleri nasıl bu kadar muntazam yuvarlaklar halinde yaptınız?anlatır mısınız lütfen
Hale
Benekleri düzgün yapmak için pek uğraşmadım.Beyaz çikolatayı yağlı kağıda sıkınca kağıdı hafifçe sallayınca düzeliyorlar.bu şekilde yuvarlak olmuyorlar ama boyutları için bende bir şey yapmadım.bazılar küçük olmuş bazıları büyük
ayrıca güzel yorumun için çok teşekkür ederim
pasta harika görünüyor. ellerinize saglik. yalniz servis yaparken, yani dilimleri keserken, findiklar sorun olmuyormu? güzelligi bozulmuyormu?
Adsız
Fındık konusunda haklı olabilirsin biraz dökülme oluyor dilimlerken (hocam da beni bu konuda uyarmıştı)ama güzelliğinizn bozulduğunu düşünmüyorum.
güzel yorumun için teşekkürler
Sanırım bahsettiğiniz yemek kitabından bizde vardı ve hala duruyor :) Ama çok eskiydi diye hatırlıyorum, küçükken bakardım çok hoşuma giderdi kitaptaki hali.
Ordakinden bile güzel duruyor yaptığınız ellerinize sağlık.
Çok teşekkürler Dilek t
müthiş fikir !!!
teşekkürler paylaşım için..
Çok ama çok güzel olmuş
bayıldım buna,ellerinize sağlık.
Yorum Gönder