Fransızların pastacılık işinde çok iyi olduğunu düşündüğüm
zamanlardan biriydi yine...
O şeyler için "çok zor"
diyorlardı. "Aynı tarifi aynı ölçülerle yapıyorsun olmuyor"
diyorlardı... "Ayarını tutturmak çok zor" diyorlardı... Ama
bana işlemiyordu :))) . "Ben de yapabilirim. Neden olmasın?
Yapıcam!!!!" (kardeşlerimin beni nitelediği kelimelerden biridir bu)
dedim. Bu büyük savaşa inanmak istemiyordum. Ta ki bizzat tecrübe
edene kadar. Defalarca hüsran ve hayal kırıklığına sebep olan, yumurtaların
sıcaklığı, kıvamın sıkmaya uygun olması, doğru sıkma şekli, doğru kurutma
meseleleri derken, makaron, nam-ı diğer “Fransız Acıbademi” ile sayısız tecrübe
yaşadık. Sonunda, “bu şeyi (galiba) artık yapıyorum” dediğim noktadayım.
Eh artık, bu noktada bana düşen bu sevincimi (piyangodan ikramiye kazanmışsınız
gibi oluyorsunuz) sizlerle paylaşmak. Benim favorim çikolatalı olanlar. Tarifi
tatlı sürprizler programından. Günün özlü sözü de şu olsun: "Makaron ilk
denemelerinizin hüsranla sonuçlanabileceği ihtimalini göz ardı etmemeniz
gereken bir meseledir" efenim… Yediğinizde afiyetten nirvanaya
ulaşacaksınız ama adettendir söyleyelim. Afiyet olsun :))))
Macaron
Malzemeler :
- 75 gr yumurta akı
- 30 gr toz şeker
- 10 kr kakao
- 90 gr toz badem
- 150 gr pudra şekeri
- 1 çimdik tuz
- Gıda boyası (kakaolu yapmayacak iseniz)
Ganaj Malzemesi (iç kreması)
- 200 gr krema
- 200 gr bitter çikolata (dilerseniz hepsi sütlü çikolata da olabilir)
Yapılışı :
- Çikolataları incecik doğrayın.Kremayı kaynama noktasına getirip ocaktan alın.Doğranmış çikolataların üzerine boşaltıp çikolata eriyinceye kadar karıştırın.Soğuyup katılaşması için 2 saat bekletin.
- Kakao ,badem ve pudra şekerini robottan geçirin.Bir kaba eleyin.Oda ısısındaki yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ile çırpın (traş köpüğü kıvamında olmalı)daha sonra toz şekeri 3 defada ekleyip çırpmaya devam edin.Kuru malzemeleri yumurta akına ekleyin.Çok yavaş bir şekilde spatula ile karıştırın.Hamuru sıkma torbasına yerleştirip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yuvarlak olacak şekilde sıkın.(aralarında 2-3 cm boşluk bırakmayı unutmayın)Sıkma işlemi bitince tepsiyi hızlıca bir kaç kez tezgahın üzerine vurun (böylelikle hava kabarcıkları çıkmış olacak) Tepsiyi oda ısısında (odanın havasının kuru ve sıcak bir ortam olması önemli) makaronların üzeri kabuk tutana kadar bekletin.(10-15 dk)
- 160 c önceden ısıtılmış fırında 13 dakika pişirin.Macaronları fırından alıp soğumaya bırakın.
- Soğuyan ganaj kremasını bir sıkma torbasına yerleştirin.Bir makaron alıp ortasına ganajdan sıkın.Üzerine bir makaron daha kapatıp hafifçe bastırın.
Afiyet Olsun...
13 yorum:
bır gun bende deneyeceğım sızınkıler cok guzel olmus elınıze sağlık
Gerekten cok ugrastirici. Hic sevmeme ragmen su an gozume nefis gozuktu. Elinize emeginize saglik. Zoru basarmaktir esas insana gurur veren. Sizde yilmamis cok guzel basarmissiniz. Sevgilerimle :)
Ellerinize sağlık,süperler..
Fatos cum diyicem musadenle oncelikle makaronlarin etekli olmus gercekten de tutmus.benim ilkdenemem kakaolu beze gibi oldu.badem kabukluydu ondan oldu sanirim. Birde elmas kurabiyeyi yayinladiginiz gun bende denedim tam receteye uydum ama yayildilar neden olabilir gorseli oyle hos olmadi tekrar denemek istiyorum un miktariyla alakali olabilir mi
Bu makaron işini ben de denemek istiyorum ama cesaret edemedim.Ama gördüğüm kadarıyla siz bu işi başarmışsınız. Destekleriniz için bana beklerim: bulutyolu.blogspot.com
Selamlar.
Mavi bademlerin toz halinde olması ve kabuklarının olmaması önemli.macaron yapmanın en güzel tarafı eteklenmeseler bile tadlarının güzel olması ( bence) elmas kurabiyeye gelince kurabiyeler yayıldıysa un oranında bi sorun olabilir,bu kurabiyeyi 5. Deneyişim oldu hiç yayılma olmadı.
Selma Tamer çok teşekkürler
mutfağımdanesintiler güzel sözlerin için çok teşekkürler
Nursen çok teşekkürler
seniha ziyaretin için teşekkürler..
Ellerinize sağlık.Çok lezzetli görünüyor.Paylaşım için teşekkürler:)
Ellerinize sağlık.Çok lezzetli görünüyor.Paylaşım için teşekkürler:)
Bende mi sizden ilham alsam?
:-)
Çok güzel olmuşlar,dediğiniz gibi fransızlar iyiler ama ben bizim de artık bu işte iyi olduğumuzu düşünüyorum.Özellikle eski ermeni&rum ustalardan el alanlar hala mâhirler..
Ellerinize sağlık,ben çok beğendim ve inanın canım istedi:-)
Emelcim ellerine sağlık.
Benim makaron maceramın benzerini yaşadın mı bilmiyorum ama makaronların çok güzel görünüyor.
Harikalar, sevgiler, Pırıl.
Afedersiniz isminizi aceleden yanlış yazmışım
Fatma Hanım.
Yorum Gönder