google-site-verification: google5f28debd4114d5a6.html

8 Aralık 2011 Perşembe

Profiterol

Yaklaşık bir ay önce profiterol yapmayı deneyip sonuç bir felaket olunca bir daha profiterol yapamam diye içlenmiştim.İçine ne kadar yumurta eklersem o kadar çok kabaracağına inancım tamdı fakat sonuç öyle olmadı.Taki bu tarifi deneyene kadar.Tarif Martha Stewart ' a ait.Home Tv de tarifine rastlayınca denemeye karar verdim.Şöyle diyordu Martha ; eğer profiterol yapacaksanız yağ ,un ve su oranı cok önemlidir.(Sanırım benim tarifimdeki en büyük hatada buydu)
Yaptığım profiterollore fırına verince kızımla birlikte gözümüzü fırından bir an olsun ayırmadık.Zaman ilerledikçe kabardıklarını görünce sevincimiz görülmeye değerdi.Helede kızımın kabaran profiterollerin şekillerini kardan adama,mantara benzetmesi beni ayrıca mutlu etti.
Sonuç olarak iç kısımlarında kocaman boşluklar oluşmuş profiterollerimize kavuşmuş olduk.Tadının pastanelerde satılandan hiç bir farkı yoktu.

Tarifte kullanılan bardak 250 ml' lik bardak ölçüşüdür.
Tarifin aslındaki iç kreması bana çok ağır geldiği için kendi krema tarifimi uyguladım.

Profiterol
  • 125 gr margarin veya tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker ( ben kullanmadım)
  • 4 adet yumurta
İç Kreması İçin :
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nisaşta
  • 100 gr margarin
  • 2 paket vanilya
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket krema
Üzeri için hazır çikolata sosu kullandım.

Yapılışı :
  1. Su ve margarini tencerede eritin.Tuz ,şeker ve unu ekleyerek hızlıca karıştırın.Katı bir hamur halini alınca 1-2 dakika daha ocakta tutup altını kapatın.Bu halde tamamen soğuması için bir kenarda bekletin.
  2. Bu aşamada fırını 190 c ye ayarlayın.
  3. Soguyan hamura yumurtaları teker teker ekleyerek her ekleyişte mikserle iyice çırpın.Hamuru krema torbasına doldurarak yağlı kağıt serili olan tepsiye aralarında 3-4 cm aralık bırakarak ceviz büyüklüğünde sıkın.(2 kaşık yardımıylada şekil verip tepsiye yerleştirebilirsiniz veya krema torbası yerine buzdolabı poşetinin ucunu keserekte aynı işlemi yapabilirsiniz)Tepsiyi fırına verip hamurlar kabarıp kızarana kadar pişirin.(yaklaşık 20 dakika)Pişen hamurları iyice soğutun.
  4. İç kremasını hazırlamak için ;Vanilya ve krema hariç tüm malzemeleri tencereye alıp pişirin.(katı bir muahallebi olamsı sizi endişelendirmesin,böyle olması gerekiyor)Pişen muhallebiye vanilyayı ekleyip ocaktan alın.Arada karıştırarak tamamen soğumasını sağlayın.Kremayı ekleyip mikserle 5 dakika kadar çırpın.
  5.  Hazırladığınız iç kemayı krema torbasına doldurup profiterollerin içine bu kremadan sıkın.(Profiterolleri ortadan ikiye kesip içine birer kaşık kremadan da koyabilirsiniz).Servis tabağına dizin.Üzerime hazırlamış olduğunuz ve tamamen soğuttuğunuz çikolata sosunu dökün.
Afiyet Olsun ...

Not : Bu tarfiten bir hayli fazla profiterol çıktığı için ben profiterollerin üzerine çikolata sosu dökmeden bir kaba koyup üzerini streç filmle sarıp dolapta bekletiyorum.Servis edeceğim zaman istediğim kadarını tabağa alıp üzerine çikolata sosu döküp servis ediyorum.Veya bir gün önceden hazırlayıp bu şeklide kullanabilirsiniz.




5 yorum:

LeylaK dedi ki...

oy oyy bu nee, süper olmuş süper, ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı

FATMA ÇELİK dedi ki...

Teşekkür ederim Leyla
gerçekten tadıda süperdi

sarımutfak-hande dedi ki...

ımmm süper canım çekti görünce ellerinize sağlık
mutlu bir hafta dilerim
sevgiler...

FATMA ÇELİK dedi ki...

TEŞEKKÜR EDERİM HANDE
DENEMENİ TAVSİYE EDERİM

sevil şahin dedi ki...

çok severim çok ellerine sağlık arkadaşım
sevgiler

Bunlar da ilginizi çekebilir