google-site-verification: google5f28debd4114d5a6.html

30 Kasım 2012 Cuma

Aşure

 
Bu seneki aşure maratonumuzu da annemle birlikte bitirmiş olduk.Annem her aşure pişirişinde bu şefer her şeyi ölçüp,yazıp bir sonraki yıl tek başıma aşure pişirebilmeyi umut ediyorum ama her defasında annem olmadan bir türlü pişiremiyorum.Aşureyi pişirirken dikkat edilecek temel kurallar dışında çok da zor olan bir şey yok aslında.Bakliyatlar haşlanıp içine şeker ekleyince bakliyatların şekeri içine iyice çekmesi gerekiyor.Temel olarak suyunu ve şekerini ayarladıktan sonra aşurenin hiç bir zorluğu yok.(bana göre :-))))Sadece pişirme süresi biraz uzun oluyor.Yaklaşık olarak 3-3,5 saati buluyor.Sıra geldi tarifimize...

Aşure

Malzemeler :
  • 3 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı kuru fasulye
  • 5 su bardağı buğday
  • 1 litre süt
  • 4 su bardağı kuru kayısı
  • 2 su bardağı kuru incir
  • 3 su bardağı kuru üzüm
  • 4-5 adet kuru hurma (tercıhe bağlı)
  • 2 su bardağı fındık
  • yarım kilo kadar şeker ( damak tadınıza göre ayarlıyorsunuz)
  • 2 yemek kaşığı nişasta
Üzeri İçin :
  • Nar taneleri
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Kuş üzümü
  • Çam fıstığı

Yapılışı :
  1. Kuru fasulye,nohut ve buğdayı bir gece önceden suya koyup bekletin.Ertesi gün hepsini ayrı ayrı haşlayın.
  2. Daha sonra fasulye ,nohut ve buğdayı geniş bir tencereye alın.Üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın.Daha sonra şekerini ekleyerek kaynatmaya devam edin.Kuru üzüm,İnce doğranmış kuru kayısı,hurma ve incirleri ekleyin.Daha sonra fındıkları ekleyin.1 lirte sütü ilave edin.(bu aşamada şekerini kontrol ederek şeker ilavesi edebilirsiniz)
  3. 2 yemek kaşığı nişastayı 1 su bardağı kadar su ile açıp aşureye ekleyin.Hemen karıştırıp topaklanmasını önleyin.(eğer çok katı olursa biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz)
  4. İyice kaynatıp aşure kıvamına gelince ocaktan alıp kaselere boşaltın.








 



5 yorum:

Serap Uzun-karakazandan dedi ki...

Slm,profilini okudum da benim de yeni arkadasim olurmusun ? :D
Asureye bayildim ellerine saglik Fatma.Bir kase rica etsem verirmisin?

Sevgilerimle...

Deniz dedi ki...

Aşure bana hep karman çorman birşey gibi gelir ama severim de tabi. Bayıla bayıla yerim. O yüzden böyle değişik sunumlarla görmek hoşuma gidiyor, klasik kaseler dışında. Bir de malzemeleri böyle ayrı görüntülemeniz çok hoş gerçekten. Güzel bir tarif olmuş, ellerinize sağlık.

Feray kaygısız dedi ki...

Allah kabul etsin. Annenizin ve sizin ellerinize sağlık canım..

meltem dedi ki...

goruntulerr superr lezzet ayrıı birr süperrr.. :)

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

merhabalar:)
yorum ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederimm:)
aşurenizi Allah kabul etsin sevgiler..

Bunlar da ilginizi çekebilir